Uncategorized

Forskningsprojekt på Cavalier King Charles Spaniels i DRU.

preben

På Institut for Klinisk Veterinær- og Husdyrvidenskab er vi i øjeblikket i gang med et forskningsprojekt, som fokuserer på baggrunden for syringomyeli, smerter relateret til sygdommen og at finde den bedst mulige behandling til syge hunde. Projektet ledes af dyrlæge og PhD studerende Maria Søndergaard Thøfner og professor Mette Berendt i samarbejde med professor i genetik Merete Fredholm.

Vi har siden 2007 forsket i syringomyeli. Syringomyeli er en sygdom i rygmarven, som giver anledning til kroniske smerter. Et af de typiske tegn på sygdommen er at hundene kløer sig, primært på halsen, bag ørerne og ved skulderen. Kløen forværres ofte, når hundene bliver glade, er aktive eller bliver stressede. Det er ikke altid, at hundens pote rører ved huden, når den klør sig. Nogle hunde bryder sig ikke om at bære halsbånd eller sele, kan ikke lide at blive rørt i ansigtet eller at få ordnet pelsen. Andre vandrer hvileløst rundt om natten, kan have svært ved at finde ro, færdes nødigt i rum med stærkt lys, for mange mennesker eller for høje lyde.

I vores tidligere forskningsprojekt har vi opdaget, at en del hunde kan have forandringerne i rygmarven men være helt uden symptomer. Vi søger nu efter hunde som ikke viser symptomer på syringomyeli
Som en del af projektet er vi også interesserede i at undersøge i hvilket omfang hunde, der lider af syringomyeli, også har mitralklap-sygdom. Denne del af forskningsprojektet foregår i samarbejde med professor Lisbeth Høier Olsen fra Institut for Veterinær Sygdomsbiologi.

Hvad skal der til for at din hund kan deltage?
Din hund skal opfylde følgende kriterier:

  • Skal være over 5 år gammel
    (skal være født før 1. februar 2010)
  • Må ikke have symptomer på syringomyeli
  • Må ikke være parret, drægtig eller diegivende
  • Må ikke have kroniske smerter
    (fx efter discusprolaps, et brækket ben, kronisk øregangsbetændelse)
  • Skal være stambogsført

Hvilke undersøgelser bliver din hund tilbudt?
Opfylder din hund ovenstående kriterier, og vil du lade den indgå i forskningsprojektet, tilbyder vi følgende uden beregning:

  • en grundig klinisk og neurologisk undersøgelse
  • en hjertescanning hos Lisbeth Høier Olsen
  • en vurdering af, om den viser tegn på smerter
  • en blodprøve samt en urinanalyse
  • en MRI-scanning for at se om den har eller ikke har syringomyeli

Vi vil desuden tage en blodprøve som opbevares og kan anvendes til senere genetiske analyser samt en kopi af din hunds stambog. Undersøgelserne vil tage det meste af en dag og foregår på Universitetshospitalet for Familiedyr, Dyrlægevej 16, 1870 Frederiksberg C.

Jeg vil gerne deltage i forskningsprojektet med min hund – hvad skal jeg gøre nu?
Du kan kontakte os på mail ([email protected]) eller ringe på vores projekttelefon 2128 8655. Vi vil stille en række spørgsmål, før vi kan afgøre, om din hund opfylder alle kriterierne for at indgå i undersøgelserne. Gør den det, fremsender vi efterfølgende mere materiale til dig på mail eller med posten. Vi håber at høre fra dig!

Venlig hilsen
Maria Søndergaard Thøfner, dyrlæge, PhD-studerende og
Mette Berendt, dyrlæge, professor i veterinær neurologi

Om DRU

Dansk Racehunde Union
er stiftet den 4. maj 1937, og er landets næststørste og næstældste hundeorganisation til fremme af sunde og racerene hunde. DRU arbejder for at højne standarden for vore racehunde, de enkelte racers specielle temperament samt kendskabet til hundens pleje.